Salarii de PESTE 20.000 de euro în România. Topul celor mai bine plătiți angajați

Salarii de PESTE 20.000 de euro în România. Topul celor mai bine plătiți angajați
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 07/03/2023, 09:46
Actualizat: 07/03/2023, 09:48

Cele mai mari salarii din România depăşesc 20.000 de euro net pe lună. Angajații care au acest venit lunar lucrează în industrii precum intermedieri financiare şi asigurări, comerţ şi IT&C.

Topul salariilor din economia locală sunt cuprinse între 111.150 şi 117.000 de lei net pe lună, adică între circa 22.600 şi 23.780 de euro, şi sunt plătite de industria de intermedieri financiare de asigurări, de IT&C şi de comerţ.

Cele mai mari salarii din economia locală este condus de angajaţi din sectoa­re precum intermedieri finan­ciare şi asigurări, comerţ şi informaţii şi comunicaţii.

„Aceste remunerații fac parte dintr-un pachet financiar care include şi bonusuri”

Astfel, cele mai mari salarii din economia locală sunt cuprinse între 190.000 şi 200.000 de lei brut, adică 111.150 şi 117.000 net pe lună, ceea ce înseamnă între circa 22.600 şi 23.780 de euro. În această categorie sunt trei contracte de muncă care fac parte din industria de intermedieri financiare de asigurări, de informaţii şi comunicaţii, precum şi de comerţ, arată datele de la Inspecţia Muncii transmise Ziarului Financiar, citate de Mediafax.

Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România, crede că salariile menţionate aparţin cu siguranţă unui grup foarte select de CEO ce conduc businessuri de top din industriile menţionate.

„Sunt industrii cu performanţe şi randament ridicat şi cu marje de profit semnificative. Foarte probabil aceste remuneraţii sunt decise de un consiliu de administraţie, includ indicatori foarte concreţi de performanţă şi fac parte dintr-un pachet financiar care include şi bonusuri. Deşi sunt remuneraţii foarte mari din perspectivă românească, ele nu aparţin neapărat unor expatriaţi. Adesea, marile grupuri internaţionale poziţionează remuneraţiile conducătorilor în ţări cu fiscalitate avantajoasă pentru a controla costurile şi confidenţialitatea”, a spus ea pentru ZF.

Beneficiile sociale CRESC începând de astăzi. Care sunt românii care vor primi bani în plus
Sursa foto: Shutterstock

În informaţii şi comunicaţii sunt printre cele mai mari salarii medii

Per total, salariul mediu net în intermedieri financiare şi asigurări era de 8.400 de lei net în luna decembrie a anului trecut, ultima luna pentru care există date la Institutul Naţional de Statistică (INS). În informaţii şi comunicaţii sunt printre cele mai mari salarii medii nete din economia locală, de peste 9.100 de lei în decembrie 2022, iar în comerţul cu ridicata şi amănuntul salariul mediu net la nivel de industrie a fost de puţin peste 3.900 de lei.

„Deşi există o distanţă copleşitoare între salariul mediu din industriile respective şi acest vârf de lance, aceste trei domenii de activitate se regăsesc şi în topul celor mai bine plătite industrii la nivel naţional. Merită de asemenea menţionat că şi în sectorul public există remuneraţii similare la vârful câtorva instituţii”, afirmă Raluca Pârvu.

De altfel, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul are cele mai multe contracte de muncă în top 10 cele mai mari salarii, adică cinci. Trei dintre ele sunt în intervalul 105.300 lei – 111.150 lei net pe lună, unul în intervalul 111.150 – 117.000 de lei net pe lună şi unul în cel de 99.450 – 105.300 de lei net pe lună.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari salarii din România sunt cele cuprinse între 105.300 şi 111.150 de lei net pe lună, adică circa 21.400 şi 22.500 de euro net pe lună.

Aici intră şase contracte de muncă şi sunt plătite de angajatori din industria de transport şi depozitare, de cei din comerţ, de cei din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, iar unul este plătit de o companie din industria prelucrătoare.

Clasamentul este completat de un salariu lunar net din categoria 170.000 – 180.000 de lei brut pe lună, adică între 99.450 şi 105.300 de lei net pe lună, adică peste 20.200 de euro net pe lună. În această categorie se încadrează un singur contract de muncă şi este plătit de o companie care activează în comerţ cu ridicata şi amănuntul.

România are mai mult de 1,7 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie

La polul opus, România are mai mult de 1,7 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie, aproape o treime din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă, după cum arată datele de la Inspecţia Muncii. Astfel, în ianuarie 2023 România avea mai mult de 1,76 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim dintr-una total de 6,67 milioane.

Mai mult, comerţul şi industria prelucrătoare conduc topul industriilor cu cele mai multe contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie. Astfel, cumulat, în comerţ şi în industria prelucrătoare sunt aproape 680.000 de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie, adică circa 39% dintr-un total de 1,76 milioane la nivel de economie, conform datelor de la Inspecţia Muncii, transmise Ziarului Financiar.

În comerţul cu ridicata şi cu amănuntul erau aproape 355.400 de contracte plătite cu salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2023, iar în industria prelucrătoare numărul lor ajunsese la 324.157, dintre care 281.734 plătite cu salariul minim de 3.000 de lei brut şi 42.423 plătite cu 4.000 de lei brut.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială